Historie kysaného zelí

Kysané zelí je jednou z nejstarších trvanlivých potravin. Znaly jej již v antickém Řecku i Římě a rovněž je zmiňováno ve starověké Číně, kde bylo již ve 3.tis. př.n.l. součástí odměny dělníkům, kteří stavěli Velkou čínskou zeď. Ve středověku bylo rozšířené už i dále po Evropě. Velmi významnou roli hrálo v období kolonizace. Dlouhé zámořské cesty totiž představovaly časté onemocnění námořníků kurdějemi – nemocí z nedostatku vitaminu C. Tehdy James Cook při své první expedici naložil na palubu lodi 1768 dávek syrového kysaného zelí a jednou za týden musela celá posádka zelí jíst. Tímto činem uchránil životy mnoha námořníků a dostal za to vysoké ocenění.

V 19. Století označil německý kněz a léčitel Sebastian Kneipp kysané zelí za “výbornou metlu na pročištění střev“. Dodnes zůstává kysané zelí trvalou součástí jídelníčku v mnoha zemích pro svůj pozitivní vliv na zdraví, vysoký obsah živin a především oblíbenou typicky kyselou chuť.

V Čechách je nejznámější výroba křimického zelí.

 

Copyright © 2009-2014 Zelí Křimice - Forejt