Recepty ze zelí

Připravili jsme pro vás několik tradičních receptů ze zelí.

Segedínský guláš

1 kg vepřové plece
500 g kysaného zelí
4 dcl masového vývaru
2,5 dcl smetany na vaření
2 cibule
3 lžíce sádla
1-2 lžíce hladké mouky
1 lžíce mleté papriky
ocet, kmín, pepř, sůl
kysaná smetana


Oloupané a nadrobno nakrájené cibule orestujeme dozlatova v kastrolu na sádle.Přidáme omyté a na kostky nakrájené vepřové maso, opečeme ho, poprášíme ho mletou paprikou a kmínem, podlijeme vývarem, osolíme a dusíme pod poklicí na mírném ohni asi 70 minut. K podušenému masu přidáme proprané a překrájené kysané zelí a vaříme společně 20 minut. Pak přilijeme mouku rozkvedlanou ve smetaně a ještě 15 minut povaříme. Na závěr guláš dochutíme solí, pepřem a popřípadě octem a při podávání doplníme každou porci kopečkem zakysané smetany. DOBROU CHUŤ!!!

Zelnačka – polévka

1 kyblík kysaného zelí – 1 kg
1 cibule
1 klobása (párek)
mouka, tuk –jíška
hrst sušených hub
2 bobkové listy
4 kuličky pepře
4 kuličky nového koření
bazalka, sůl, pepř, sladká červená paprika, cukr
trochu podravky
zakysaná smetana
petrželka

Do většího hrnce vložíme kysané zelí a zalijeme ho vodou tak, aby plavalo volně ve vodě. Přidáme nakrájenou cibuli,koření,houby a necháme vařit. Mezitím si uděláme jíšku (stačí 3-4 lžíce hotové jíšky) a přidáme s nakrájenou klobásou do polévky. Ochutíme dle potřeby solí, cukrem, pepřem, podravkou a přidáme trochu bazalky. Vaříme asi půl hodiny. Při servírování na talíř doplníme každou porci kopečkem zakysané smetany a posypeme petrželkou či bazalkou. DOBROU CHUŤ!!!

Zelí s bramborami

500 g kysaného zelí
6 menších brambor
2-2,5 dcl vody
60 g másla
petrželka
pepř, kmín, sůl

Brambory důkladně očistíme kartáčem pod tekoucí vodou. Do hrnce vložíme kysané zelí a rozložíme na něj oprané brambory. Posypeme je kmínem, podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou 20 min.doměkka.

Měkké brambory rozmačkáme, přelijeme máslem a posypeme nasekanou petrželkou. Na závěr vše osolíme, opepříme a brambory důkladně promícháme se zelím. DOBROU CHUŤ!!!

Copyright © 2009-2014 Zelí Křimice - Forejt