Čerstvá zelenina je významnou složkou výživy. Obsahuje vlákninu, která napomáhá trávení, odstraňuje škodliviny a karcinogeny z trávicího traktu a pomáhá navodit pocit sytosti. Dále můžeme v zelenině nalézt řadu vitaminů a minerálních látek, které chrání organismus před negativními účinky volných radikálů a současně působí preventivně proti nemocem. Aby si člověk udržel zdraví a správnou tělesnou hmotnosti, měla by zelenina tvořit čtvrtinu z celkového jídelníčku.
Hlávkové zelí je známé svým vysokým obsahem vitamínu C, kromě něj obsahuje však také vitamíny skupiny B, vitamin K, dále draslík, fosfor, síru, chlor, železo, mangan, měď a zinek a také pro organismus potřebné esenciální aminokyseliny. Tyto látky jsou v zelenině rozpuštěné ve vodě a tak se v těle snadno vstřebávají.
Ideální je jíst zeleninu syrovou, protože tak se z ní neztrácí téměř žádné živiny, jako se tomu děje při vaření.
Proto doporučujeme konzumaci zeleninových salátů, které jsou chutné a obsahují celou paletu zdraví prospěšných látek.